+36(70)445-4028

Jóga gyerekeknek

Jóga gyerekeknek (5-éves kortól) csütörtökönként 16.30-17.15 óráig

A mozgás, hatással van az egész életünkre. A mozgásra nevelés elősegíti az egészséges életmód fontosságának tudatosítását. A mozgásos tevékenységek kihatnak a testi, lelki, értelmi és szociális fejlődésre.

A kisgyermekeknek szóló foglalkozások segítenek elsajátítani a jóga alapjait. Fő irány az egészséges életmód közvetítése, a mozgás, a helyes légzés, a kikapcsolódás, a szorongás oldása és az egészséges önbizalom, valamint a megfelelő önértékelés fejlesztése.

A gyermekjóga elvárásoktól mentes játék. Nem vallás és nem versenysport. A foglalkozások tematikusan vannak felépítve. A gyakorlatok igazodnak a gyermekek testi-lelki fejlődésének törvényszerűségeihez és életkori sajátosságaihoz. Játékos formában fejlesztik a gyermekek mozgását, figyelmét, kitartását, összpontosító képességét, érzelmi-, értelmi-, szociális intelligenciáját. Légzőgyakorlatokat végzünk, átmozgatjuk az egész testet és – mozgásalapú, valamint mentális – relaxációs gyakorlatokat tanulunk. 

A foglalkozás során, mozgásos feladatokat végezve játszunk el mesét, vagy egyéb cselekményeket, utánozunk pl. állatokat, növényeket. Az állat- és egyéb utánzó mozgásokkal játékosan fejlődik a gyermekek testtartása és egyensúlya, szimbolikus gondolkodása. A gyermek természetes mozgásformái (járás, futás, kúszás, mászás, dobás, ugrás, keresztező mozgások és ezek variálva) mind megnyilvánulnak ezekben a gyakorlatokban. Gazdagodik a mozgáskultúrájuk, fejlődik a testtudatuk, az idegrendszerük, kreativitásuk, ügyességük. Dolgoznak az izmok, növekszik az erőnlét.
A foglalkozás tehát mozgásos játékokból áll, a drámajáték módszereit is alkalmazva. Ezáltal – a fizikai testre kifejtett jótékony hatás mellett – fejlődik a kreativitás, a problémamegoldó készség, az alkalmazkodás, a helyes értékítélet. Mindez nagyban segíti a mindennapi élethelyzetekben keletkezett élmények, érzelmek feldolgozását.

Mozgás, légző gyakorlatok, lecsendesítő feladatok, ügyességi játékok, mese, rajzolás, kézműves alkotások, zene, társasjáték, egyaránt részét képezik a jógafoglalkozásoknak. 

Jelentős továbbá a foglalkozások fejlesztő jellege is, általánosan, valamint a csoportban lévő egyes gyermekek esetleges tüneteire fókuszáltan. Pl: figyelem, mozgás, beszéd, téri orientáció, szenzoros problémák. Napjainkban igen sok olyan gyermek van, akinek viselkedése, figyelme, mozgása, beszéde, érzelmi megnyilvánulásai, önbizalma és önértékelése problémás. Idegrendszeri éretlenség, vagy idegrendszeri fejlődési zavar is gyakran feltételezhető ezeknek az okoknak a hátterében. Mindezért nélkülözhetetlen a gyermekjóga órákon a tudatos fejlesztés.

A jógát bárki gyakorolhatja. Igény szerint, egyéni konzultációra és egyéni-, illetve kiscsoportos foglalkozásra is tudunk lehetőséget biztosítani.

Miért jógázzon a gyermek?

Egészséges életmódot közvetít a gyermekek számára.
A gyakorlatok végzése által erősödik az immunrendszer, javul az állóképesség és a testtartás.
Segít a szorongás, a félelmek, a feszültségek oldásában, az indulatok megfelelő kezelésében.
Javítja, segíti a koncentrációt, a figyelmet.
Elősegíti a szabálytudat kialakulását, fejlődését.
Kiváló segítség a tanulási nehézségek, viselkedés és figyelemzavar kezeléséhez.
A helyes légzés szokássá válik, mely által az energia helyes felhasználása és áramoltatása is kialakul.
Könnyebbé válik a nehéz élethelyzetekhez, mindennapi elvárásokhoz történő alkalmazkodás, a stresszhelyzetek rugalmas kezelése.
Fejlődik a problémamegoldó készség, továbbá az érzelmi intelligencia és a szociális készségek: bizalom, együttműködés, empátia, egymásra figyelés.
Megtanul a gyermek ellazulni, feltöltődni.

A foglalkozásokat vezeti: Burján Enikő jógaoktató, fejlesztő- és differenciáló szakpedagógus

A foglakozás időpontja:  KEDD 17.15-18.00 (5 éves kortól)
Díja: 900 Ft/alkalom (45 perc)
5 alkalmas bérlet: 4000 Ft

Helyszín: Józsai Közösségi Ház (Józsapark)
Debrecen-Józsa, Szentgyörgyfalvi út 9. Térképért katt ide!

Ha segíteni szeretnéd a munkánkat, akkor adód 1%-át az alábbi adószámra ajánlhatod fel: 18651986-1-09 Név: JEDESZE